Jaarlijkse Bronkprocessie Eijsden

Bronk ien Breusj (Nederlands: Bronk in Breust) Is ’n jaorliks terukkierend drijjdäögs fête ien ’t Nederlands Limburgse dörp Èèsjde. ’t Vingd plaots twie wèèke nao Pinksjtere, en begint op zongdig mit de Hèlige processie doer ’t ganse dörp Èèsjde. Maondig is d’r Bronk ien de buurtsjap Breusj en Caesjtert. Op deinsdig is ’t Bronk ien de kèijn Èèsjde.
Huj den daog is Breusj ’n deil van de plaots Èèsjde, mèr waor dizze vreuger ’n opzichzelfsjtaonde gemejnte.

De jaarlijkse processie vond vorig jaar plaats op zondag 18 juni, dit jaar op 3 juni (2018). In 2019 is de Bronk van zondag 23 tot dinsdag 25 juni.
Om 9.00 uur vertrekt de jaarlijkse Bronkprocessie vanaf de H. Martinuskerk in Breust-Eijsden. Omstreeks 10.30 uur arriveert de Processie op de Vroenhof van Eijsden. Hier wordt vervolgens in de openlucht een H. Mis opgedragen. Na deze H. Mis is er een korte pauze, na afloop hiervan vertrekt de Processie om 13.00 uur vanaf de H. Christinakerk voor de zogenaamde 2e toer. Tijdens deze Processie brengt Koninklijke Harmonie Sainte Cécile prachtige processiemarsen ten gehore en is Sainte Cécile in groot ornaat te bewonderen. Omstreeks 15.00 uur is er een afsluitend lof in de H. Martinuskerk in Breust-Eijsden.

Klik hier om de video van de processie in 2017 te bekijken.