De Gerardus processie is een jaarlijks feest in Overdinkel.

Overdinkel is een klein dorp  in Overijssel (Twente), dicht tegen de grens van Duitsland. De processie wordt gehouden op 16 oktober of de eerste zondag erna. Bij de Rooms Katholieke Kerk was een grote tuin aangelegd  waar de processieweg doorheen liep. Langs deze processieweg waren twee kapellen gebouwd. Achterin de tuin was een derde grote kapel gebouwd, de Calvarieberg genoemd, waar tijdens de processie een mis werd opgedragen. De eerste processie was op 16 oktober 1912. De processie trok altijd heel veel bedevaartgangers. In 1937  waren er tussen de 16 en 20 duizend pelgrims. De mensen kwamen met de trein die in Losser en Glane stopte en gingen van daaraf lopend. Later kwam men met de bus. Maar ook heel veel mensen uit de omgeving kwamen op de fiets. Tijdens de processie werd er muziek gespeeld door de fanfare en werden liederen gezongen. Na de processie werd er boterkoek souvenirs en rozenkransen of medailles van de heilige Gerardus Majella  gekocht bij kramen die langs de hoofdstraat stonden opgesteld. Tijdens de tweede wereld oorlog is de processie een aantal keren niet gehouden. In 1944 was dat niet mogelijk omdat de Duitsers het processiepark in beslag hadden genomen om er oorlogsmaterieel op te slaan. De honderdste editie van de Gerardusprocessie was in 2012.

Op 16 oktober 1907 was Pastoor van  Laak bij het feest van de Heilige Gerardus te Barger- Oosterveld. Daar was ook een parochie opgericht met de Heilige Gerardus als patroonheilige. Hij kreeg hier de raad.”Neem de Heilige Gerardus tot kerkpatroon en alles komt vanzelf goed.” Die raad volgde hij dus op. Op 17 januari 1908 kreeg hij als bouwpastoor een relikwie uit het gebeente van de Heilige Gerardus Majella. In 1912 trok de eerste processie ter ere van Gerardus Majella in Overdinkel rond, het begin van een religieuze traditie die het dorp tot de grootste bedevaartplaats van Twente maakte.

Gerardus Majella, oorspronkelijk Gerardo Maiella, werd in 1726 in Muro Lucano nabij Napels, geboren als zoon van een kleermaker. In 1749 meldde hij zich bij de redemptoristen als lekenbroeder. Hier vervulde hij zonder tegenspraak eenvoudig werk. Hij werd bekend om het geduld waarmee hij beledigingen en pijnigingen onderging en om zijn liefdadigheidswerk.
Gerardus Majella had tijdens zijn leven vele visioenen. Verder staan verscheidene bovennatuurlijke verschijnselen, zoals genezingen, bilocatie (aanwezigheid op meerdere plaatsen tegelijkertijd), helderziendheid, profetieën en broodvermenigvuldigingen op zijn naam. Gerardus overleed op 16 oktober 1755 op 29-jarige leeftijd aan tuberculose in Caposele in Zuid-Italië, 16 oktober is zijn naamdag.

Gerardus Majella is de patroonheilige van kleermakers, portiers en zwangere vrouwen. Hij werd in 1893 door paus Leo XIII zalig verklaard en in 1904 heilig verklaard door paus Pius X. Een aan hem gewijd Nederlands bedevaartsoord is het redemptoristenklooster van Wittem. In Overdinkel en het Drentse Barger-Oosterveld vindt elk jaar een processie ter ere van Gerardus Majella plaats. In Barger-Oosterveld is dat op de laatste zondag vóór het feest van Petrus en Paulus (29 juni).