Contact:

Deze site is tot stand gekomen nadat Jacques Verkoelen op veel locaties mooie fotorapportages gemaakt had van kruiswegen. Na een aantal tentoonstellingen in Meijel en wijde omgeving bedacht hij dat door presentatie met een site op internet zijn verzameling foto’s veel meer belangstellenden kan bereiken.

Als u nog opmerkingen of adviezen heeft m.b.t. presentatie en inhoud mail dan naar Jacques Verkoelen (Klik op zijn naam).

Qba-projects.
Deze website is tot stand gekomen met medewerking van Jac, een enthousiasteling die met je meedenkt en veel kennis in zijn bezit heeft. We zijn nog lang niet klaar. Dit is pas het begin. Veranderingen, aanvullingen en verbeteringen zullen plaatsvinden. De Duitse versie is in ontwikkeling, evenals diverse aanvullingen die nu nog in concept klaarliggen bij Jacques Verkoelen, de eigenaar en initiatiefnemer.

Enkele partner websites:

 O.L.Vrouwe Presentatie kerk OMMEL
 Voor de website van het Maria oord te Ommel.
Parochiekerk Meijel
 Parochie Sint Nicolaas Meijel, geleid door Kaplaan Roger Maenen.

Variaties op het Grote Lijden

Voor katholieke kinderen van vroeger bestond de eerste tentoonstelling die ze in hun leven zagen uit de veertien kruiswegstaties in de kerk. Sjaak Verkoelen uit Asten kon ze elke zondag twee keer zien, want op Zondag moest hij twee keer naar de kerk. Naast de hoogmis koos ie voor de vroegmis. Deed ie dat niet, dan moest ie ’s middags naar het lof en dan was voor zijn gevoel de hele middag naar de knoppen. Dan kon hij niet eens naar het voetballen.
Nog steeds gaat ie iedere zondag naar de kerk, al is het in Meijel, waar hij al sinds 1950 woont in – hoe kan het anders – de Kerkstraat.
Wat hij als oud geworden katholieke jongen nog steeds met zich meedraagt is zijn fascinatie voor het, op Goede Vrijdag, te herdenken lijdensverhaal van Jezus Christus, zoals dat wordt verbeeld op de achtereenvolgende kruiswegstaties.
“Het heeft mij altijd geboeid hoe onze Lieve Heer aan zijn einde is gekomen”, zo vat hij het enigszins wrang samen.
Al fotograferend is hij er zich in gaan verdiepen. Dat kwam mede door zijn jeugdvriend Christ Warnar, de voormalige kapper uit Asten, die helaas is overleden.
Na zijn pensionering als textielfabrikant ververste Sjaak zijn vriendschap met Christ en omdat die fotografeerde begon Sjaak er ook mee. Op een van hun gezamenlijke vakanties in Zwitserland kwamen ze in een kerk, een replica van die van Lourdes, maar daar hing me toch een mooie kruisweg…, die ben ik gaan fotograferen. Toen 4 jaar later  mijn geliefde vrouw overleed heb ik van het fotograferen van kruiswegen mijn hobby gemaakt.
Hij fotografeerde ze in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, België en Nederland. Inmiddels heeft hij 450  kruiswegstaties vastgelegd, in allerlei soorten en maten. Want de variëteit in het verbeelde lijden van Christus is groot. Ze zijn er geschilderd op doek en hout, in houtsnijwerk, stenen reliëfs, kopergravures, vloertegels, gobelins, glas-in-lood, bronzen afgietsels, geëmailleerd enz. enz. Meestal hangen ze binnen, vaak in redelijke staat, soms buiten te verpieteren. Ik kom zoveel verschillende kruiswegstaties tegen, ongelooflijk” vertelt Sjaak. Sommigen zijn gemaakt door gerenommeerde kunstenaars zoals Jan Toorop, Charles Eyck, Antoon Kruisen, Aad de Haas, Camerlinckx enz. enz., maar ook heeft hij meegemaakt dat een pastoor of pater zelf een kruisweg maakte.
De kruisweg, sinds 1741 verplicht in alle rooms-katholieke kerken, start bijna altijd met de terdoodveroordeling, maar er zijn er die beginnen met het verraad van Judas. Om het lijdensverhaal niet met de somberheid van de dood te laten eindigen is soms als XV-de de verrijzenis van de Verlosser toegevoegd, maar deze zie je heel sporadisch.

Suggesties of …

Heeft u nog vragen of suggesties,  neem dan gerust contact met ons op. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar:  jacques@kruiswegen.nl

Page views
Unique visitors